Kosmetyki naturalne, indyjskie, arabskie - Tanie zakupy on-line       Darmowa dostawa powyżej 175 PLN             Zamówienia telefoniczne:  790 660 222


Antocyjany

Ocena użytkowników: / 15
SłabyŚwietny 

AntocyjanyAntocyjany korzystnie wpływają na nasz układ krążenia, wzrok, a nawet pamięć. Jak najczęściej sięgajmy więc po ciemne owoce, w których związki te występują w największej ilości.

Czym są antocyjany?

Antocyjany, nazywane także antocyjaninami, są naturalnymi i powszechnie występującymi barwnikami roślin – nie stwierdzono ich jedynie u glonów, grzybów, roślin komosowatych (np. szpinak) i kaktusowatych (obie te rodziny należą do rzędu goździkowce). Pod względem chemicznym antocyjany zaliczane są do glikozydów. W ich budowie wyróżnia się część aglikonową, określaną mianem antocyjanidyny, i grupę cukrową (glikonową), którą stanowi np. glukoza czy galaktoza. Najczęściej spotykanymi antocyjanidynami są: cyjanidyna, petunidyna, malwidyna, peonidyna, pelargonidyna i delfinidyna. Antocyjany są łatwo rozpuszczalne w wodzie, a barwa jaką nadają roślinom uwarunkowana jest odczynem pH środowiska. W zależności od niego przyjmują więc kolor czerwony, różowy, fioletowy lub niebieski.

Infekcje dróg moczowych

"Borówki zawierają dużo antocyjanów - substancji bakteriobójczych, które chronią układ moczowo-płciowy przed infekcjami wywoływanymi przez pałeczki okrężnicy."

"1001 superporad zdrowotnych" Esme Floyd

Najbogatszym źródłem antocyjanów są ciemne owoce takie jak: aronia, czarna borówka, jeżyna, czarny bez i czarna porzeczka. Znajdziemy je również w czerwonym winogronie, czerwonej cebuli, truskawkach, malinach, bakłażanach, żurawinie, wiśniach, czereśniach, czerwonej kapuście. Antocyjany nadają barwę nie tylko owocom, ale i liściom, łodygom czy kwiatom, np. malwy, fiołka trójbarwnego, chabra bławatka.

Antocyjany znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwniki żywności i oznaczane są symbolem E163.

Antocyjany dla zdrowia

Antocyjany działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie [1]. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, zwłaszcza te obecne w oku, poprawiają mikrokrążenie, a także wspomagają regenerację rodopsyny, barwnika zlokalizowanego w siatkówce i niezbędnego do prawidłowego widzenia. Antocyjany ograniczają proces utleniania cholesterolu LDL, obniżają jego poziom, a podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL [2] oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Właściwości te decydują o tym, że antocyjany zajmują ważne miejsce w profilaktyce chorób nowotworowych i miażdżycy oraz w leczeniu nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządu wzroku. W oparciu o badanie przeprowadzone na myszach wysunięto wniosek, że antocyjany (w tym przypadku uzyskane z czarnej borówki) mogą chronić przed zapaleniem błony naczyniowej oka [3]. Wciąż jednak istnieją wątpliwości co do wpływu antocyjanów na poprawę wyrazistości widzenia po zmroku [4].

Antynowotworowe działanie antocyjanów zaobserwowano między innymi w przypadku raka przełyku [5], prostaty [6] i jelita grubego. W trakcie analizy wpływu antocyjanów na komórki raka jelita zwrócono również uwagę na różnice w ich sile w zależności od źródła, z którego zostały otrzymane – najlepsze rezultaty osiągnięte zostały w przypadku związków pochodzących z purpurowej kukurydzy, a najsłabsze w przypadku czarnego bzu [7].

Badania sugerują, że antocyjany obniżają poziom cukru we krwi oraz zapobiegają otyłości – mogą zmniejszać ryzyko pojawienia się syndromu metabolicznego [8] i cukrzycy [9]. Co więcej, badania na szczurach zwracają uwagę na hepatoprotekcyjne [10] właściwości antocyjanów, między innymi w odniesieniu do paracetamolu [11]. Antocyjany ponadto zmniejszają ryzyko rozwoju astmy [12] oraz zmniejszają, pojawiające się wraz z wiekiem, utrudnienia w przesyle sygnałów między neuronami [13], wpływają więc pozytywnie na pamięć i procesy myślowe.

Antocyjany w kosmetyce

Zastosowanie antocyjanów w kosmetyce opiera się na ich wzmacniających właściwościach w stosunku do naczyń krwionośnych, a także na ich zdolności hamowania rozpadu kolagenu spowodowanego oddziaływaniem promieniowania UV [14]. Wyciągi z roślin obfitujących w antocyjany są więc popularnymi składnikami preparatów przeciwzmarszczkowych i kosmetyków do cery naczynkowej. Maseczkę możemy przygotować także samodzielnie, nakładając na twarz rozgniecione borówki. Owoce możemy zmieszać z jogurtem naturalnym.

[1] www.nutraingredients.com
[2] www.nutraingredients.com
[3] www.ncbi.nlm.nih.gov
[4] www.ncbi.nlm.nih.gov
[5] www.aacr.org
[6] carcin.oxfordjournals.org
[7] www.ncbi.nlm.nih.gov
[8] www.nutraingredients.com
[9] www.nutraingredients.com
[10] grande.nal.usda.gov
[11] www.ncbi.nlm.nih.gov
[12] www.ncbi.nlm.nih.gov
[13] www.informaworld.com
[14] www.fasebj.org

 

Małgorzata Przybyłowicz

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Gazetka promocyjna:

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka cookies.

Akceptacja:

EU Cookie Directive Module Information