Kosmetyki naturalne, indyjskie, arabskie - Tanie zakupy on-line       Darmowa dostawa powyżej 175 PLN             Zamówienia telefoniczne:  790 660 222


CLA – sprzężony kwas linolowy

Ocena użytkowników: / 91
SłabyŚwietny 

CLA – sprzężony kwas linolowy Uważa się, że CLA hamuje rozwój nowotworów, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i normalizuje metabolizm glukozy.

Jednak w większości przypadków jego działanie nie jest jednoznaczne i wymaga dalszych analiz.

CLA – co to takiego?

Sprzężony kwas linolowy (CLA – Conjugated linoleic acid) jest zbiorczą nazwą obejmującą izomery kwasu linolowego, spośród których najpowszechniej występujące i najlepiej poznane są izomery cis-9, trans -11 (nazywany także kwasem rumenowym) oraz trans-10, cis-12. Źródłem CLA jest przede wszystkim mleko i mięso zwierząt przeżuwających (np. bydło), u których CLA powstaje w żwaczu z kwasu linolowego pod wpływem działania bakterii (między innymi Butyrivibrio fibrisolvens). Jednak najwyższe jak dotychczas stężenie kwasu CLA stwierdzono w mięsie kangurów [1]. CLA otrzymywany jest również syntetycznie z obfitującego w kwas linolowy oleju słonecznikowego.

Sprzężony kwas linolowy odkryty został przez przypadek. Badacze z Uniwersytetu Wisconsin zaaplikowali myszom ekstrakt z mięsa wołowego, chcąc określić wpływ jego spożycia na proces kancerogenezy. Okazało się jednak, że u myszy eksponowanych na działanie ekstraktu częstość występowania nowotworów była znacznie niższa. Pod koniec lat 80-tych działanie to przypisane zostało kwasowi CLA [2].

CLA a cellulit

"Zatrzymywanie płynów może skutkować rozwojem cellulitu, bo płyny magazynowane są w komórkach tłuszczowych zlokalizowanych tuż pod skorą. Ratunkiem jest kwas linolowy, substancja znajdująca sie w słonecznikach i oleju kukurydzianym, zmniejszająca zatrzymywanie płynów, a co za tym idzie - poprawiająca wygląd skóry."

"1001 superporad zdrowotnych" Esme Floyd

Zastosowanie CLA

Szczególnie podkreślane jest pozytywne działanie sprzężonego kwasu linolowego w przypadku raka, a przejawia się ono zarówno hamowaniem jego wzrostu, pobudzaniem apoptozy komórek nowotworowych czy zmniejszaniem ryzyka powstania przerzutów. Przeciwnowotworowa aktywność kwasu CLA zaobserwowana została w odniesieniu do raka sutka [3], jelita grubego [4], prostaty [5]. Jednak antynowotworowe właściwości sprzężonego kwasu linolowego wymagają dalszych badań – działania takiego nie stwierdzono między innymi w przypadku raka piersi [6].

Uwaga badaczy skupia się również nad rolą CLA w leczeniu otyłości. Działanie sprzężonego kwasu linolowego polega przede wszystkim na zmianie proporcji między tkanką tłuszczową (redukcja) a masą mięśniową (wzrost) [7], a u jego podstaw leży prawdopodobnie mechanizm blokowania enzymu lipazy lipoproteinowej, która uczestniczy w transporcie tłuszczów do komórek tkanki tłuszczowej. Większość badań dotyczy jednak zwierząt – w przypadku ludzi zastosowanie CLA w leczeniu otyłości wymaga dalszych analiz. Jednoznacznego potwierdzenia nie ma również w odniesieniu do zmian w profilu lipidowym pod wpływem sprzężonego kwasu linolowego [8]. Badanie przeprowadzone na myszach sugeruje, że przeciwmiażdżycowe działanie CLA znacznie różni się między poszczególnymi izomerami – izomer cis-9, trans-11 hamuje rozwój arteriosklerozy, podczas gdy izomer trans-10, cis-12 przyspiesza go [9].

CLA może odgrywać istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Suplementacja kwasem ogranicza związaną z wiekiem utratę gęstości mineralnej kości u myszy [10]. Również i w tym przypadku działanie CLA nie jest jednoznaczne – w oparciu o kolejne badanie stwierdzono, że sprzężony kwas linolowy zwiększa gęstość kości, lecz tylko przy równoczesnej suplementacji wapniem [11]. Co więcej, w przeciwieństwie do działania przeciwmiażdżycowego, w tym przypadku to prawdopodobnie izomer trans-10, cis-12 wywiera bardziej korzystny wpływ.

Sprzeczne wnioski wypływają również z badań dotyczących oddziaływania CLA w przypadku cukrzycy. Zaobserwowano, że izomer cis-9, trans-11 zwiększa wrażliwość na insulinę (zmniejsza insulinooporność) [12], natomiast przeciwnie działa izomer trans-10, cis-12 [13].

Spośród innych zastosowań CLA warto wymienić również ograniczanie związanej z wiekiem utraty masy mięśniowej [14]. Ponadto kwas CLA znalazł zastosowanie w dermatologii jako składnik kosmetyków zmniejszających objawy fotostarzenia się skóry.

CLA – źródła pokarmowe

Sprzężony kwas linolowy w największych ilościach występuje w baraninie, wołowinie, cielęcinie, mleku i przetworach mlecznych – sery, jogurty, masło. Dostępne są również suplementy diety z kwasem CLA.

 

  1. http://www.nutraingredients.com/Research/Kangaroo-produces-five-times-more-CLA-than-lamb
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3119246?dopt=Abstract
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20063697
  4. http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/140/3/515
  5. http://www.nutraingredients.com/Research/CLA-to-combat-prostate-cancer-new-evidence
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19491389
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17313718
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14985207
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16530768
  10. http://www.nutraingredients.com/Research/CLA-continues-to-offer-possibilities-for-bone-health
  11. http://www.nutraingredients.com/Research/Calcium-may-be-vital-for-CLA-s-bone-benefits-Study
  12. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/56/3/574.abstract
  13. http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=13880790
  14. http://www.nutraingredients.com/Research/CLA-may-protect-against-elderly-muscle-loss

 

Małgorzata Przybyłowicz

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka cookies.

Akceptacja:

EU Cookie Directive Module Information