Kosmetyki naturalne, indyjskie, arabskie - Tanie zakupy on-line       Darmowa dostawa powyżej 175 PLN             Zamówienia telefoniczne:  790 660 222


Fasola mung

Ocena użytkowników: / 22
SłabyŚwietny 

Fasola mungNiewielkie nasiona fasoli mung są ważnym składnikiem diety mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce większą popularnością cieszą się wyhodowane z nich kiełki.

Wartość odżywcza fasoli mung

Fasola mung (Vigna radiata lub Phaseolus ureus), nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu – 100 g gotowanej (bez soli) fasolki zaspokaja odpowiednio 61 proc., 28 proc., 80 proc., 30 proc. i 24 proc. dziennego zapotrzebowania na wymienione składniki [1]. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A.

Dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie systemu nerwowego, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu. Po fasolkę warto więc sięgać w stresie i napięciu psychicznym, a z uwagi na bogactwo kwasu foliowego także przed i w trakcie ciąży. Badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie fasoli mung może obniżać ciśnienie [2] oraz poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów [3] we krwi. Obecność składników o nazwie vitexin i isovitexin prawdopodobnie odpowiada za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości fasoli mung. Ekstrakt z nasion znalazł zastosowanie również w kosmetyce – zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień wywołanych np. przez konserwanty bądź retinol [4].

Warto wiedzieć, że skrobia pozyskiwana z fasolki mung stanowi surowiec do produkcji długiego i przezroczystego (po ugotowaniu) makaronu.

Sałatka z kiełkami fasoli mung
Szczególnie popularne i wartościowe są sałatki z dodatkiem kiełków – smaczne, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wyjątkowo zdrowe.
Sprawdź nasze przepisy na pyszne i zdrowe sałatki z kiełkami...

Kiełki fasoli mung

Z nasion fasoli chętnie hodowane są białe i chrupiące kiełki. Głównym ich bogactwem są witaminy K i C – 100 g surowych kiełków pokrywa odpowiednio 43 proc. i 23 proc. dziennego zapotrzebowania [5]. Pękające naczynka, zaburzenia krzepnięcia krwi czy częste krwotoki z nosa to znak, że w organizmie może brakować witaminy K. Warto wówczas sięgnąć właśnie po kiełki fasoli mung.  W kiełkach znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę E, mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk i selen oraz białko i błonnik.

Hodowanie kiełków należy rozpocząć od moczenia fasoli przez co najmniej 8 godzin. Do kiełkowania odpowiedni będzie słoik, kiełkownica lub lniany woreczek. W jaki sposób hodować kiełki w słoiku? Należy umieścić w nim wcześniej moczone nasiona, „zamknąć” go gazą i ustawić pod kątem na podstawce (do góry dnem). Inną metodą jest wspomniany lniany woreczek – wsypujemy do niego przygotowane nasiona i wieszamy nad zlewem. Bez względu na sposób hodowli, należy pamiętać o przepłukiwaniu nasion dwukrotnie w ciągu dnia.

Kiełki są gotowe po 4-6 dniach. Możemy je dodawać – surowe lub podduszone – do sałatek, kanapek oraz wszelkich potraw kuchni chińskiej i wietnamskiej.

Sałatka z fasolą mung

Składnikami sałatki są: 30 dag fasoli mung, 2 marchewki, 2 kiszone ogórki, 1 por, 2 łyżki rzeżuchy.

Fasolkę płuczemy i moczymy przez noc. Kroimy marchewkę i pora i dusimy do miękkości. Równocześnie w osobnym naczyniu gotujemy fasolkę (przez około 10 minut). Ogórki kroimy w drobną kostkę.  Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i olejem słonecznikowym.

 

[1] www.nutritiondata.com
[2] www.interscience.wiley.com
[3] www.ncbi.nlm.nih.gov
[4] cat.inist.fr
[5] www.nutritiondata.com

 

Małgorzata Przybyłowicz

www.nutritiondata.com

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka cookies.

Akceptacja:

EU Cookie Directive Module Information