Kosmetyki naturalne, indyjskie, arabskie - Tanie zakupy on-line       Darmowa dostawa powyżej 175 PLN             Zamówienia telefoniczne:  790 660 222


Owoc granatu kontra rak piersi

Ocena użytkowników: / 27
SłabyŚwietny 

Granat - owocJak donosi magazyn Cancer Prevention Research, regularne spożywanie owocu granatu może zmniejszyć ryzyko raka piersi.

Badania laboratoryjne wykazały, że substancje czynne zawarte w owocu granatu hamują aktywność enzymu o nazwie aromataza, który odpowiada za przemiany hormonalne w organizmie, a ściślej za transformację androgenu w estrogen.

Ze względu na fakt, iż 75% guzów nowotworowych piersi posiada receptory estrogenowe, a estrogen pobudza ich wzrost, inhibitory (czynniki hamujące) aromatazy są często wykorzystywane w terapii przeciwnowotworowej do powstrzymywania rozwoju choroby.

Granaty a nowotwory

„Badania z wykorzystaniem ludzkich komórek raka piersi wykazały, że leczenie wyciągiem z granatów znacząco hamuje rozwój komórek nowotworowych i aktywuje apotozę (zaprogramowaną śmierć komórek). Inne badanie dowiodło, że sok z granatów hamuje sygnalizację komórkową komórek zapalnych przy nowotworze okrężnicy. „

"101 produktów dla zdrowia i życia" David Grotto

Spośród wszystkich związków naturalnie występujących w owocach granatu badanych przez naukowców najbardziej skuteczna okazała się substancja o nazwie urolithin B.

Jak podkreślają badacze w badaniach laboratoryjnych wykorzystano substancje aktywne w większym stężeniu niż to naturalnie występujące w owocach. W przyszłości wykorzystanie granatów w medycynie, będzie ukierunkowane raczej na profilaktykę, a nie na leczenie nowotworów.

Owoce granatu – wartość odżywcza

Granaty stanowią bogate źródło witaminy C oraz polifenoli - silnych antyoksydantów.

Witaminy w owocach granatu

100g owoców witamina A (μg) witamina B1 (mg) witamina B2 (mg) niacyna (mg) witamina C (mg)
Granaty, surowe 7 0,05 0,02 0,3 7

Źródło: opracowanie własne na podstawie "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" prof. dr I. Elmadfa, prof. dr E. Muskat

Składniki mineralne w owocach granatu

100g owoców sód (mg) potas (mg) wapń (mg) fosfor (mg) magnez (mg) żelazo (mg)
Granaty, surowe 2 238 8 17 3 0,5

Źródło: opracowanie własne na podstawie "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" prof. dr I. Elmadfa, prof. dr E. Muskat

Wartość kaloryczna 100g owoców granatu: 74 kcal

Granaty właściwości zdrowotne

Owoce granatu wykazują działanie antybakteryjne. Regularne spożywanie granatów wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega odkładaniu związków lipidowych w arteriach, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Badania naukowe sugerują, że sok z granatów obniża ciśnienie skurczowe krwi i zmniejsza ryzyko udaru, a wyciąg z granatów może zahamować proces tworzenia ubytków kości.

Czy próbowałaś już owoców granatu?

Podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami

Rak piersi - przydatne linki:

"Nie ma innej choroby, której kobiety obawiałyby się tak bardzo jak raka piersi - i jest to lęk uzasadniony. Rak piersi stał się główną przyczyną zgonów kobiet w wieku 32-52 lat. Statystyki mówią, że jedna na osiem kobiet (czyli około 12%) jest narażona na wystąpienie tej choroby w którymś momencie swojego życia. Co trzy minuty rak piersi zostaje zdiagnozowany u jakiejś kobiety i co 11 minut jakaś kobieta umiera z jego powodu."

„Menopauza bez leków” dr Linda Ojeda

 

Patrycja Bydlińska

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Powiązane tematycznie




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka cookies.

Akceptacja:

EU Cookie Directive Module Information